Indický čočkový dhal
Dhal z červené čočky je jedno z mých nejoblíbenějších jídel. Pokaždé ho obohatím o něco malého navíc, zeleninu, koření, ale i základní recept sám o sobě je výborný a jednoduchý. Jako rychlý oběd či večeře neurazí žádnou návštěvu a v krabičce si ho často nosím i jako vydatnou svačinou. Základní surovinou je červená čočka, dnes dostupná snad už všude. Je výborná sama o sobě, ale osvědčila se mi i jako báječné „zahušťovadlo“ téměř do všeho. Není chuťově tak výrazná jako čočka zelená a naštěstí ji nemám spojenou jen s uzeným a kyselou okurkou. Tak se jí nebojte!
rozpis na Indický čočkový dhal, cca 6 porcí:
- ½ kg červené čočky
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 velká rajčata
- Čerstvý zázvor
- 1 lžičku kurkumy
- 1 lžičku římského kmínu
- 1lžičku kari směsi
- 1 lžičku mletého koriandru
- a chilli dle chuti (indové jsou zvyklí na opravdu ostrá jídla, což neznamená, že musí vyhovovat i nám)
- 1 lžičku garam masala směsi (lze vynechat, obsahuje většinou v chutném poměru koření podobná těm, která jsme použili)
- a nejbáječnější tečkou je nať čerstvého koriandru
- 2 lžíce oleje, sůl, pepř, kapku dobrého octa nebo citron
- Jako přílohu- rýži, chlebové indické placky nebo jen hranolky čerstvé zeleniny
Na jedné lžíci oleje ve velké pánvi si orestujeme veškeré koření (bez soli a čerstvého zázvoru). Pokud nemáte koření koupené již v mleté formě, osmahněte „semínka“ na sucho na rozpálené pánvi, dokud se nerozvoní, sejměte, přesuňte do hmoždíře a rozdrťe. Tuto nadrcenou směs pak tedy přesuňte znovu na pánev s rozpáleným olejem a krátce zasmahněte. Asi po minutce na prudkém ohni vsypte nadrobno nakrájenou cibulku, ztlumte a zpěňte. V průběhu pěnění cibule propláchujte čočku, dokud voda z ní nebude čirá a přidejte jí k cibuli s kořením. Zasmahněte čočku, dokud nezačne průhlednět. Zalijte vroucí vodou, osolte a vařte. Čočka bude uvařena ani ne za 10 minut, je opravdu rychlá, proto v průběhu vaření kontrolujte konzistenci a dle potřeby dolévejte vodu tak, aby výsledná konzistence byla kašovitá. Po uvaření vmíchejte nadrobno nakrájená rajčata, citronovou šťávu, prolisovaný česnek, natrouhaný zázvor a nasekanou nať koriandru. Tadá!
Dej vědět, Čagane!
Ahoj, recept jsem vyzkousela a je super. Jen jsem na 200g cocky dala stejne mnozstvi zeleniny a spolu s cibulkou osmahla i jemne nastrouhanou mrkev. Velmi autenticke indicke jidlo. Dekuju za repect a at se dari.
Mám radost a díky za tip
Chystám se vyzkoušet, ale nevím jakou to má mít správnou konzistenci. Kolik vody použijete pro to úvodní zalití prosím?