Palačinky na slano. Se spoustou špenátu, sýru nebo s zeleninovým salátem. Zpečené i nezapečené. Rychlý oběd nebo svačina bez pečiva. Bez lepku a bez stesku po rohlíku.
Okénko malého chytráka:
Pohanka je obilovina bez lepku. „Je významným zdrojem rutinu, který léčí problémy s cévami, hemoroidy i křečovými žilami. Vhodná je také pro psychicky a fyzicky namáhané osoby. Posiluje imunitu a využívá se i při detoxikaci. Z pohledu makrobiotiky stahuje a vysušuje, proto se doporučuje konzumovat hlavně v zimě, kdy prohřívá organismus “ zdroj
Řasy jsou učiněným zázrakem. Nejsou nijak drahé ani v našich končinách. Ve některých zdravých výživách či vietnamských a korejských večerkách si můžeme dokonce vybrat z nepřeberného množství druhů. „Nejoblíbenější u nás je řasa Nori, prodávána buď v opražených vločkách (často se nemusí ani vařit a jen se vsypávají do hotových jídel k ochucení a oživení) nebo jako sushi-nori plát do kterého snadno zabalíte vaše domácí sushi. Je vhodná k snižování hladiny cholesterolu v krvi, rozpouští tuky a napomáhá trávení. Je bohatým zdrojem bílkovin a vitamínů B, A, C. Pěstuje se jen v čistých vodách a s velkou péčí.“ zdroj a více o řasách
Na pohankové palačinky s řasou nori si připravte:
- větší šálek pohanky – zalijte vodou a nechte bobtnat, pro urychlení uvařte
- 1 ks tofu
- šálek uvařených mořských řas Nori
- sůl, lahůdkové droždí, vodu
Namočenou či uvařenou pohanku rozmixujeme společně s nadrobeným tofu a trochou vody do hladké pasty. V průběhu mixování vodu horním otvorem mixéru pomalu přilévám až do konzistence palačinkového těsta (spíše řídčího, vyhneme se tak příliš tlustým a gumovým palačinkám). Těsto dochutíme lžící lahůdkového droždí a lžící soli. Vmícháme uvařené řasy. Smažíme na jemně pomaštěné pánvi z obou stran do zlatova. Pníme zeleninovým salátem nebo hranolky čerstvé zeleniny či sýrem.