Ano, červená řepa nemusí být příliš přitažlivá chuťovka. Na druhou stranu je to zelenina, kterou si na zahradě snadno vypěstujete a která je i v obchodě levně ke koupi. Popravdě taky mi nikdy moc nejela, ale vzhledem k tomu, že je velmi vděčným produktem, který se dá přidat do spousty vege jídel, její popularita v mém jídelníčku záhy vzrostla. Takže jedna taková řepová rychlovka ( i když jak pro koho..Věřte nevěřtě, ale pokud nemáte doma elektrickou troubu, ale „jen“ mini troubičku pece, předchází takovému předehřátí trouby, strávení nejméně čtvrt hodinky v nedalekém lesíku a nasbírání rance šišek – protože těmi to nejlépe rozfajrujete – no a zhruba tak za 30 – 45 minut se dostanete na kýženou teplotu trouby, při které lze konečně péci:-))
Je zapotřebí si obstarat:
- 4 větší červené řepy
- listové těsto
- med
- jeden velký pomeranč
- vlašské ořechy
- rozmarýn sušený či čerstvý, olivový olej
- měkký sýr ( chuťově nejlepší by byl asi kozí, já použila sýr syrovátkového typu – měkký, drolivý, poslouží i feta )
Řepu oloupeme a nakrájíme na tenké kulaté plátky. Připravíme si šťávu z půlky pomeranče, asi 100ml rozehřátého medu, oliv.olej a rozmarýn. Na plech rozprostřeme kolečka řepy a všemi předešlými ingrediencemi je pokryjeme. Dáme do předehřáté trouby, vrch plechu nebo pekáčku zakryjeme alobalem. Hlídáme a mícháme!. Stačí zhruba 25-30 min. aby řepa změkla. Mezitím si vyválíme list. těsto a připravíme jej na plech s pečícím papírem, vytvoříme asi centimetr široké okraje a těsto propícháme na dně vidličkou. Poté co vyndáme řepu ji poklademe na plech s těstem, rozprostřeme, posypeme kousky sýra, ořechy a zalijeme šťávou z druhé poloviny pomeranče. Dáme péci až do zlatavé barvy těsta.