Báječné jídlo, kterým neurazíte ani masožravce (máte-li však ve svém okolí ty nejortodoxnější, ani se nepokoušejte jim tuto lahůdku podstrkovat, neocení ji.. :), a které bezesporu zasytí, obzvláště podaří-li se Vám ulovit pořádné kousky barevných paprik. Každý je dělá trochu jinak, i já recept vlastně pokaždé trochu obměním. Tentokrát varianta se sojovým masem a sušenými rajčaty.
Co k tomu:
3 velké papriky
2 červené cibule
půl sáčku sojového granulátu
2 kostky kvalitního zeleninového bujónu
hrnek – asi 300 g rýže
rozmarýn, pepř, hořčičné semínko, sůl, orientální koření ( dobře poslouží i kurkuma nebo koření na maso ), mletý muškátový oříšek
sušená rajčata naložená
česnek
máslo/oliv.olej
Soju si namočíme ráno nebo klidně i den předem do vlažné vody. Následně uvaříme ve vodě s dvěma kostkami bujónu, a kuličkami pepře. Dáme vařit rýži, nejlépe ji také podléváme vodou s bujónem. Dáme si smažit na másle (oleji) červenou cibulku, na jemno nasekanou. Papriky většinou dávám krapet předpéct, aby pak rychleji naplněné změkly.S paprikami dáme péci i celou paličku česneku. Pokrájíme sušená rajčata, čím více jich je, tím lépe, já jimi nešetřím a stejně tak nešetřím rozmarýnem ( jelikož mi nějakým zázrakem přežil za oknem zimu, cpu do všeho ten čerstvý :)). Soja je hotová vcelku rychle, hotovou ji pořádně vyždímáme a přidáme na pánev ke smažené cibulce a koření, orestujeme, společně i s hořč. semínkem a rozmarýnem. Připravíme si papriky. Pečený česnek nakrájíme a spolu se suš. rajčaty a trochou rozmarýnu vmícháme do hotové rýže. Přimícháme cibulku se sojou a touto směsí plníme papriky. Předpečené se pak v remosce pekly ještě asi 15 minut. Tuhost nebo měkkost paprik záleží na každém. S nějakým salátkem jako přílohou jsou vydatným obědovým chodem