Jarní kopřivová nádivka z polenty


IMG_6041

Jsou dny, jako třeba Velikonoční pondělí, kdy už ani hlavou nad rozmarem počasí kroutit nejde, protože by člověk nedělal nic jiného. Ze zasazeného špenátu nebude zatím nic, stejně jako asi z poloviny vysazených bylinek. Jasně, alespoň, že ty kopřivy nezklamaly. Takže neroste-li  na záhoně nic jiného než ony, proč nezkusit něco z této nesmírně “ oblíbené “ rostliny, nebo plevele? Za prvé zkuste čaj a za druhé polentovou nádivku :)

Potřeba bude:

  • 2 velké hrsti mladých kopřiv
  • 250 g polenty
  • pórek, špenát (prozatím ten z obchodu:), šalvěj (jen krapet), tymián … v podstatě jaké zelené jedlé rostlinky máte po ruce
  • 3-5 vajec
  • 1-2 stroužky česneku
  • sladká paprika, římský kmín, pepř, sůl
  • olej (já použila kokosový)
  • malý hrnek mléka (pro zjemnění, nemusí být)
  • použila jsem i sojový granulát (zbytek, co mi zůstal z předešlého receptu – pečených paprik :)

 

Do litru vroucí, osolené, odstavené vody nasypeme za stálého míchání polentu, dbáme aby se neudělaly pucky, a na minutu dáme ještě povařit. Směs začne houstnout, ještě promícháme a odstavíme, necháme vychladnout. Poté přimícháme 3 vejce. Asi čtvrtku nakrájeného pórku osmahneme na oleji s česnekem a lžičkou papriky. Spařené, na jemno nasekané kopřivy a zbytek zeleňe vmícháme do směsi, přidáme římský kmín a trochu pepře a máme-li a chceme-li uvařenou sojovou drť. Přilijeme i trochu mléka na zjemnění. Směs nandáme do vymaštěného pekáčku. Osvědčilo se mi nedělat nádivku příliš vysokou, maximálně asi tak 3 cm. Pečeme a kontrolujeme průběžně..poslouží špejle..Vršek můžeme ještě zalít rozšlehanými vajíčky ..to spíš jen pro křupavější krustu. Poté co vyndáme z trouby, necháme odstavené zchladnout.

lenka

 

 

 

Leave a comment

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>