Jsou dny, jako třeba Velikonoční pondělí, kdy už ani hlavou nad rozmarem počasí kroutit nejde, protože by člověk nedělal nic jiného. Ze zasazeného špenátu nebude zatím nic, stejně jako asi z poloviny vysazených bylinek. Jasně, alespoň, že ty kopřivy nezklamaly. Takže neroste-li na záhoně nic jiného než ony, proč nezkusit něco z této nesmírně “ oblíbené “ rostliny, nebo plevele? Za prvé zkuste čaj a za druhé polentovou nádivku
Potřeba bude:
- 2 velké hrsti mladých kopřiv
- 250 g polenty
- pórek, špenát (prozatím ten z obchodu:), šalvěj (jen krapet), tymián … v podstatě jaké zelené jedlé rostlinky máte po ruce
- 3-5 vajec
- 1-2 stroužky česneku
- sladká paprika, římský kmín, pepř, sůl
- olej (já použila kokosový)
- malý hrnek mléka (pro zjemnění, nemusí být)
- použila jsem i sojový granulát (zbytek, co mi zůstal z předešlého receptu – pečených paprik
Do litru vroucí, osolené, odstavené vody nasypeme za stálého míchání polentu, dbáme aby se neudělaly pucky, a na minutu dáme ještě povařit. Směs začne houstnout, ještě promícháme a odstavíme, necháme vychladnout. Poté přimícháme 3 vejce. Asi čtvrtku nakrájeného pórku osmahneme na oleji s česnekem a lžičkou papriky. Spařené, na jemno nasekané kopřivy a zbytek zeleňe vmícháme do směsi, přidáme římský kmín a trochu pepře a máme-li a chceme-li uvařenou sojovou drť. Přilijeme i trochu mléka na zjemnění. Směs nandáme do vymaštěného pekáčku. Osvědčilo se mi nedělat nádivku příliš vysokou, maximálně asi tak 3 cm. Pečeme a kontrolujeme průběžně..poslouží špejle..Vršek můžeme ještě zalít rozšlehanými vajíčky ..to spíš jen pro křupavější krustu. Poté co vyndáme z trouby, necháme odstavené zchladnout.