Hrášková polévka, či krém je výborně lehkou večeří, kterou oceníte zejména na jaře a v létě. S tradiční hrachovkou nemá téměř nic společného, protože mladý hrášek není považován za luštěninu (nýbrž nejspíš za zeleninu), takže nenadýmá a obsahuje mnohem méně kalorií. O to ale více vitamínu C, beta karaotenu, minerálů a vlákniny. Působí blahodárně na funkci slinivky, trávícího traktu a růst svalů. A je to antioxidant. Takže sázejte a sklízejte lusky, hrášky i hrách a vařte hráškovou polévku!
- čerstvý hrášek nejlépe/v zimě mražený cca 5 hrnků
- 2 cibule
- lžíce oleje
- 3/4 l zeleninového vývaru (když ho zrovna nevaříme, kupujeme alespoň nějaký v bio kvalitě)
- hrnek mléka nebo smetany (vegani-kokosové)
- kopr
- muškátový oříšek
- sůl, bílý pepř
- v létě trochu šalvěje či máty k ochlazení.
Pozvolna zpěníme cibulku. Přidáme k rychlému osmahnutí i hrášek. Těsně předtím, než zalijeme vroucím vývarem, hrášky rozmačkáme kvrdlačkou a osolíme (mám takovou teorii, že nechci-li je tolik nasládlé, musím je té jejich sladkosti zbavit v průběhu vaření co nejdříve, protože po uvaření a rozmixování jsou nedosolitelné). Zalijeme tedy vroucím vývarem a vlažným mlékem/ smetanou/ kokos mlékem a povaříme. Tyčovým mixérem rozmixujeme a dle libosti klidně redukujeme tekutinu na hustější krém. Doladíme koprem, muškátovým oříškem a bílým pepřem.
malý trik na konec: Chcete-li hráškovou polévku opravdu hustě krémovou, rozmixujte v ní raději vařený brambor. Hrášek sám o sobě je přeci jen chuťově hodně výrazný a jeho přidáváním za účelem zahuštění by vedlo k HODNĚ sladké polévce.
druhý malý trik na konec: Další pro mne přijatelnou variantou zahušťování je samozřejmě zaprášení moukou. Né však pšeničnou, ale nejlépe se hodí FAZOLOVÁ či ČOČKOVÁ, které jsou bezlepkové a pro zahušťování jako dělané, . A provařit.
super polívčička, vyzkoušeno, pa Vaše věrná fanynka Madla
Tak k tomuhle receptu patří titulek „Božská mana“. Uvařila jsem tuto polévku a mé ratolesti, které nemají rády ani kopr ani hrášek se oblizovaly až za ušima. Tady je vidět, jak moc záleží na způsobu přípravy a nejen na tom, co do polévky nahážeme. Děkuju. Jen tak dál.
Jarka
Tak to mám radost! Díky za důvěru