Nakladané zelí je hned po luštěninách největším zimním favoritem všech slepic. Zvlášť když patříte mezi ty akčnější a zelí si na zimu do sklepa do kadečky naložíte. Nebo alespoň máma vašeho kluka. Pak je to teprve paráda. Všechno to „céčko“, pro které si ho naše chytré babičky nakládaly, vám teď v zimě bude určitě sloužit lépe, než chemické citrony.
Na veganskou bezlepkovou červenou zelňačku, na 6 porcí si připravte:
- 2 šálky kysaného zelí
- 1l zeleninového vývaru
- 4 brambory
- 4 menší mrkve
- 1 uzené nebo marinované tofu
- šálek předem uvařených či konzervovaných červených fazolí
- 2 cibule
- olej na zpěnění
- červenou mletou papriku (může být uzená, pálivá, gulášová)
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce fazolové mouky na zahuštění (nebo prostě nezahušťujte, bohatá zelnice to nepotřebuje)
- kmín, majoránku, sůl, pepř, cukr, bobkový list, nové koření, jalovec
Klasika, nadrobno nakrájené cibule a tofu zpěněné na oleji, ke konci zasypané kmínem, paprikou a fazolovou moukou zalijeme vývarem, osolíme a přidáme všechny vývarové propriety jako bobkový list, pepř, jalovec, nové koření. Vhodíme na kostky nakrájené brambory, mrkev a vaříme do změknutí. ZELÍ PŘIDÁVÁME AŽ PO ZMĚKNUTÍ BRAMBOR a znovu povaříme. V kyselém prostředí brambory nedovaříte, nikdy*. Přidáme prolisovaný česnek, majoránku a fazole, dochutíme solí a cukrem do sladkokysela.
Nevegani zjemní kysanou smetanou.
Nevegetariání použijí při zasmahávání cibulky uzeninu a zalijí hovězím vývarem.
*To, že brambory nelze dovařit v kyselém prostředí si pamatujte, a vzpomeňte si na to při přípravě domácích hranolek. Když předvařené brambory nakrájené na hranolky zakápneme vinným octem a pak je teprve smažíme, nerozblemcají a nerozpadnou se.